Kyary Pamyu Pamyu

Halálosan kawaii! A vörösen izzó pillanatok a japán csaj-pop forradalmárral, Kyary Pamyu Pamyuval

Nemzetközi Hőseinkben a reflektorfényt, olyan helyi elismert és ünnepelt sztárokra irányítjuk, akiknek hatása nemzetközi

Kyary Pamyu Pamyu dala, a „Kira Kira Killer” címét körülbelül „szikragyilkosnak” lehetne fordítani, ez a cím pedig tökéletes kontrasztban áll a bájos és kissé extrém 22 éves japán énekesnő személyiségével. A fiatal lány olyan, mintha Lewis Carroll, az Alíz csodaországban szerzője álmodta volna meg, a Tumblr-generáció korában: egy egyszemélyes „hadsereg”, aki halandzsául énekel, elképesztően szürreális videoklipjeiben. Mindössze három perc alatt öt különböző parókában jelenik meg, miközben háttértáncosai koponya alakú léggömbökkel a fejükön ugrálnak körülötte, lezuhan egy pár titokzatos rajzfilmbe illő alagúton és olyan ruhakölteményekben tűnik fel, amelyek olvadozó fagyira, vagy épp mutáns plüssmackókra emlékeztetnek. És ez csupán EGYETLEN szemkápráztató videó, ami izzásig tekeri a rajongók látóidegeit. – “PONPONPON,” című nótát, amely Kyary eddigi legnagyobb slágerét több mint 75 milliószor nézték meg a Youtube-on. Katy Perry sírna az irigységtől (ehelyett a Twitteren rajongását fejezte ki a japán lány iránt).

Most pedig, legújabb, immár angol nyelvű dalaival, egy amerikai lemezszerződéssel és a Vogue magazin figyelmével a tarsolyában máshol is ki szeretne törni a skatulyából. Vagyis, hibázik, aki cukormázzal leöntött gótlolitaként kategorizálta be. Saját bevallása szerint: „akármire is számítasz tőlem, meg foglak vezetni…”

A (cukiságra alapuló japán szubkultúrának) a kawaii/guro-kawaiinak az általad kialakított változatát „mérgezőként” írtad le – hogyan befolyásolja ez a divattal kapcsolatos választásaidat?
Nem szeretek úgy kinézni, mint a többiek. Már kiskorom óta vonzódom ehhez a „mérgező” stílushoz: szeretem a cuki stílust, de olyan, váratlan kiegészítőkkel, amelyeket máshol nem lehet látni.

Modellként indultál, hogyan keveredtél a zene világába?
Amikor gimnáziumba jártam, rendeztem egy 20 éven aluliak számára kitalált DJ-partit, Yasutaka Nakata producerrel (a CAPSULE-ből). Nakata-san azt mondta: „Kyary, szerintem jól állna neked, ha énekelnél.” Ez volt a kitörési lehetőségem. Már kisebb korom óta szerettem énekelni és táncolni, de sosem gondoltam rá, hogy ebből éljek. Ha erre gondolok, mindig az jut eszembe, hogy csodák igenis történhetnek.

Milyen zenészektől merítesz ihletet zeneileg és a stílusodat tekintve?
Katy Perry az egyik múzsám. Ő egy nagyon erős személyiség, karakteres művész, aki gyönyörű, elképesztő hangja, hihetetlen önkifejezési képessége és humora van. Amikor egy japán tévéműsor felvételén találkoztam vele, azt mondta, látta a PONPONPON című dalom videoklipjét, ettől hihetetlenül boldog lettem, majdnem elsírtam magam.

Milyen módszerrel tervezed és hozod létre a színpadi és a klipjeidben látható jelmezeidet? Kivel dolgozol?
Amikor videókat forgatunk, Nakata-san és a klip rendezője azon fáradozik, hogy olyan látványvilágot hozzon létre, amely megragadja a dal szellemiségét. Ezután egy stylist megtervezi a különleges jelmezeket és a háttereket. Az élő fellépés során először a színpadi rendezővel beszéljük át a koncepciót – ami lehet cirkusz, vidámpark vagy épp egy musical díszlete – majd ezek elemeivel egészítjük ki a jelmezeket és magát az előadást. Mindig nagy örömmel tölt el, amikor látom, hogy a csapatom tagjai egyből értik, hogy mit szeretnék elérni, ettől sokkal intenzívebb lesz az egész élmény!

Mit szimbolizál számodra a vörös szín? És a fekete? A kék? A rózsaszín?
A vörös a vér színe…a fekete az ördögé….a kék a vízé. A rózsaszín pedig én vagyok.

Van személyes filozófiád a sminkelést illetően? Hogyan alkalmazod?
A szemem alá kira-kirát (csillámot) szoktam felrakni. De szeretem a műszempillákat, illetve a bézs alapozót és a szemfesték elegyét a szemem környékén. Mostanában sötétebb árnyalatú rúzsokat használok az ajkam belső oldalán és kifelé haladva egyre világosabb árnyalatokkal finomítom. A korábbiakhoz képest egy picivel érettebb dolgokkal próbálkozom mostanában.

Milyen érzéseket szeretnél kiváltani a téged hallgató és néző emberekből?
Azt remélem, hogy a közönségem nem a sztereotípiákat keresi, mert szeretek úgy tekinteni az ilyen jellegű választásaimra, mint az önkifejezés különleges formájára. Szeretem kijátszani az emberek előzetes várakozásait – jó értelemben, vagyis, arra törekszem, hogy ne mondhassa rám senki, hogy „Kyary ilyen, vagy olyan”.

Kyary Pamyu Pamyu-t rajongóit a hihetetlen sokszínűség jellemzi. Mit gondolsz, mi vonzza ezeket az egészen különböző embereket a művészetedben, a munkádban?
Őszintén szólva, fogalmam sincs. Amikor Japánban, vagy a világot járva koncertezek, látok idősebb nőket és férfiakat, de egészen kicsi gyerekeket és külföldieket is és ez engem nagyon boldoggá tesz. Lehet, hogy a dalaimnak nincs értelme japán nyelven, de olyan jó hallani, amikor mindenki kórusban énekli a szöveget! Lehet, hogy pont emiatt, mert így mindenki nyugodtan azt énekelhet, amit akar.

5 ŐRÜLETES TÉNY KYARYRÓL

·   – Imádja a horrorfilmeket, jelmezein gyakran megjelenik a vér, sőt, szemgolyók és belek is!
·   – Több dala is van, amelyek eredetileg tévéreklámokhoz készültek
·   – Ő maga is szerepelt egy sor szürreális reklámban, a Nintendótól a fogkrém-hirdetésekig
·   – Kyary nagyon szeret főzni, különösen pörköltféleségeket és ragukat, mert ilyenkor igazi boszorkánynak érezheti magát
·   – Az extrém divatra Gwen Stefani „Harajuki Girls” című számának videoklipjét nézve figyelt fel