Shaway Yeh

A kínai divat progresszív szószólója, nincs Shaway Yeh-nél autentikusabb személy jelenleg, hogy a kínai stílusról és kultúráról meséljen.

A GLOBAL HEROES-BAN OLYAN SZTÁROKAT ÁLLÍTUNK A REFLEKTORFÉNYBE, AKIK CSELEKEDETÜKKEL GLOBÁLIS HATÁST ÉRHETNEK EL

Shaway Yeh-t úgy jellemzi az i-D magazin mint "Kína avantgarde válasza Anna Wintour-ra". Shaway Taiwan-ban nőtt fel és a New Yorki NYU Egyetemre járt mielőtt visszaköltözött Taiwan-ba, hogy a GQ magazin, Divat Igazgatója legyen. Részt vett a kínai Vogue magazin elindításában, vezette a Prada kommunikációs osztályát Kínában mielőtt a jelenlegi munkájában teljesedett volna ki mint a Modern Weekly and Style Szerkesztő igazgatója és a Modern Media Group Stílus Igazgatója.

A sanghaji Modern Weekly 900,000 eladott példánnyal büszkélkedhet, amely az amerikai nyomtatásban megjelenő GQ magazin eladásával egyenlő. A Modern Weekly azonban egy olyan ultra-koncepcionális divat magazin, amely Telfar és Ryan Trecartin által fotózott címlappal rendelkezik, de emelett a magazinban külön szekció foglalkozik politikával, üzlettel, kultúrával és divattal. A kínai divat elsődleges progresszív hangjaként Yeh a tökéletes a kínai stílus és kultúra bemutatására.

Úgy hallottam, hogy nem sűrűn jutsz el a Londoni Divathétre?!
Rengeteg munkánk van és vannak divat igazgatók erre akik nekem dolgoznak. A divathét gyakran irreleváns számunkra, mivel az egész rendszer az európai kiadók beosztására épül. Hol kapunk ebben mi részt? Miért kell folyamatosan nekem jet lag-el együtt élnem?!

"A divathét egész rendszer eaz európai kiadók beosztására épül. Hol kapunk ebben mi részt? Miért kell folyamatosan nekem jet lag-el együtt élnem?!" - Shaway Yeh

Számunkra nyugati emberek számára Kína nagyon fontos ország, amit azonban nem teljesen értünk. Mesélj arról, hogy jelenleg milyen igzalmas dolgok történnek nálatok!
Örülök a kérdésednek! Amikor New York-ban jártam, mindenki azt kérdezte, hogy "Igaz, hogy baj van a gazdaságban?!". Kínával kapcsolatban még mindig csak mint piacról kérdeznek, pedig Kína gazdag és sokszínű kultúrával rendelkezik, máshogy létezünk, látunk, mások a rendszereink és a tehetségeink.

Gareth Pugh egyszer azt mondta nekem, hogy mivel nincs igazi régi pénze Kínának, ezért a nők úgy öltöznek mint az avantgarde punk-ok. Mit gondolsz erről?
Értem mire gondolt amikor ezt mondta, mivel nincsenek mély gyökereink a divat területén. Csupán azt használjuk amit a jelenben látunk, az 1980-as éveknél régebbi referenciák nincsenek. Dolgoztam egy Craft A Destiny című televízió sorozatban, amit a nemzeti kínai CCTV sugárzott. Olyan nők szerepeltek benne mint Yayoi Kusama, Karen Blixen, Liu Wen, Zhu Zheqin és Song Huai-Kuei akik úttörő szereplői voltak annak, hogy Kína 1980 körül nyitottá vált végre.

Song élettörténete egyszerűen lenyűgöző! Szerelmes lett egy bolgár, művészetet hallgató diákba, majd Párizsba költöztek ahol Pierre Cardin megvásárolta Varbanov egyik munkáját. Cardin akart lenni az első aki meghódítja Kínát, amihez Song segítségét kérte, aki ekkortájt alapította meg a teljes kínai divatintézményt. Valószínűleg Song volt az egyetlen divatos személy Pekingen az 1980-as években és nagy szerepe volt a kortárs kínai kultúra előremozdításában, nem csak a divatnak.

Létezik jelenleg olyan meghatározó divat vagy kulturális trend amit ki tudnál emelni?
Kína hatalmas ország, régiónként eltérő stílussal. A fővárosban, Pekingben a fiatalok vakmerőek és nyitottak. Nyers a stílusuk és fittyet hányak a jó ízlésre. Sanghaj mindig is egy feszélyezettebb, nemzetközi város volt, nevezhetjük a kelet Párizsának is akár. Véleményem szerint a pekingiek magukat kifinomultabbnak tartották. Mivel Kína nyugati részén lévő városok nem annyira felkapottak, ezért itt nőiesebb és színesebb stílussal találkozhatunk.

A kínai nők számára kik a stílus ikonok?
Dél-Korea óriási hatással van a kínai szépségiparra! A közelmúltban egy egész példányt szenteltünk a koreai szépség bloggereknek és a dél-koreai tehetségkutatóhoz hasonló, K-pop tekintélyes hatással van a kínai fogyasztókra.

Van nálatok "kínai" Rhianna?
Éppen most fotóztunk egy Leah Dou címlapot, ami óriási szó! Még ki sem adta az első albumát, de mivel Leah édesanyja az ultra-híres énekesnő Faye Wong, édesapja pedig Dou Wei rock sztár, máris óriási a szenzáció körülötte. Kínának nincsenek igazán érdekes celebjei. A fiatalabb generáció közötti énekeseknek vagy színészeknek nincs igazi, mély karaktere, ami véleményem szerint abból következik, hogy ez a generáció a jelenlegi sztár-készítő rendszer terméke. Mivel Kína hatalmas, ezért ha átlagos akarsz lenni, az azzal lesz egyenlő, hogy megpróbálod elkerülni, hogy erős egyéniséged legyen. Azok az emberek akik szeretik a divatot, az énekesek és a színészek helyett olyan modellekre néznek fel, mint Fei Fei Sun, Liu Wen vagy Xiao Wen Ju. Személy szerint én nagyon kedvelem Chris Lee énekes és színésznőt, mert olyan mint egy androgün, nagyon csinos és megszállottan próbál ki új dolgokat.

Mely kínai tervezőket kedveled?
Azt szoktam mondani, hogy a szívemben csak egy van, Uma Wang, aki az egyik régebbi tervező. Számomra Ő érettebb, kiegyensúlyozottabb és mindig tökéletesen néz ki. Káprázatosak a kreációi! Tegnap is az ő ruháját viseltem és Marc Jacobs kérdezősködött is ezzel kapcsolatban. A Modern Weekly-nél dolgozó gyakornokok gyakran viselnek olyan népszerű tervezőket mint például Shushu/Tong, ami egyfajta anyai büszkeséggel tölt el.

www.modernweekly.com