AN VANDEVORST + INGE GROGNARD

Két excentrikus művész vitatja meg az AF Vandervorst szabadszellemű SS17 filmjét

A Made for Fashion együtt dolgozik a vezető divattervezőkkel, sminkmesterekkel, és őszintén beszélgetnek a kreativitásról, kollaborációkról és a kifutókról.

Az AF Vandervorst tervezőinek, An Vandervorstnek és Filip Arickxnek nem ismeretlen a drámai prezentációk világa. Minden évszakban nagy visszhangot okoznak a művészetükkel. A szemszög, amit képviselnek, nyers, egyedülálló és nem hódol be a legújabb trendeknek. Ezeket a történeteket mindig érdemes elmesélni. A SS17 bemutatón teljesen kimaradt a kifutó, helyette egy rövidfilm készült a belga fotográfus, Dirk Braeckman segítségével. A film, „Scapular Wings”, egy liberális fiatal nőről szól, aki ott hagyja a saját esküvőjét és egy zenei fesztiválon folytatja a menyasszonyi buliját. Inge Grognard, a sminkmester - aki egyben régóta jó barátja a tervezőknek - alkotta megérzésszerűen a függetlenség költői ódájának, minimalista megjelenését, aminek bátor mondanivalója van. Most An és Inge mesél arról, hogy mi ihlette ezt a kollekciót, és mitől működik ilyen jól a közös munkájuk.

Scapular Wings – AF Vandevorst SS17

An: Filip és én már ismertük Inge-t, mert mindannyian a Fashion Academy of Antwerp diákjai voltunk. Vele dolgoztunk a legelső kollekciónkon (sőt még diákéveinkben is), és nagyon közeli barátok lettünk. A nyers és megérzésszerű megközelítése a smink felé, tökéletesen összeillik a munkánkkal.

Inge: Mutatnak egy mood board-ot, anyagokat, és, hogy milyen típusú nőt keresnek. An és Filip minden érzékszervüket bevetve kreálják meg az AF Vandervorst világát és ezt közvetítik a kollekciójukban. Ez nagy szabadságot ad a megfelelő megjelenés elkészítésében, az összes kollekciónál.

An: Már hetekkel előtte találkozunk Inge-vel és fotográfus férjével, Ronald Stoops-al. Ilyenkor megbeszéljük az inspirációinkat és megosztjuk egymással az elképzeléseinket. Ezek mindig nagyon élvezetes, élénk, energetikus, szenvedélyes és inspiráló pillanatok. Nagyszerű művészek, nagyon szeretjük őket.

Inge: A filmben szereplő megjelenéseket egy teljesen szabad nő ihlette. Inkább egy zenei fesztiválra menne el a barátaival, mint a saját esküvőjére. Ahogy megismerem a ruháikat, el tudom képzelni a nőt. – Én legfőbbképpen így dolgozom.

An: Az egész a kitörésről szól, hogy szabadnak érezzük magunkat. Úgy gondoltuk, sokkal üdítőbben életre tudnánk kelteni a történet lelkét, egy rövidfilmbe átültetve, mint a kifutón. Tényleg beleszerettük volna tenni a lelkünket a koncepcióba. Felvettük a kapcsolatot Dirk Braeckman rendezővel, mert misztikus világnézetei vannak, és érdekes módon kapja el ezt.
Két szöveg van [szinkronhangoknak]. „First Kiss” Tom Waisttől, és „Words of Advice For Young People” William S. Burroughstól. Dirk ötlete volt. Mivel Burroughs a lázadó írásairól híres, azonnal beleegyeztünk. Tetszik a megújító, dekonstruktív felépítése ennek a munkának. A nyerssége és a darabolt technikája, amit néhány szövegében használt. És jó humora van!

“Az egész a kitörésről szól, hogy szabadnak érezzük magunkat. Úgy éreztük, sokkal jobban életre tudnánk kelteni a történet lényegét egy rövidfilmbe átültetve, mint a kifutón.”

Inge: A smink a bőrről szól. Jól érzi magát, és nem kell neki sok – egy jó krém, nap elleni védelem, retusálás, ahol szükséges és kiemelés. Nyers, minimalista, üde és csinos AF Vandervorst nő.

An: Olyan arccal szerettünk volna dolgozni, amin kevés a smink, hogy nyersséget és minimalista szépséget mutassunk. Fehér galambokat használtunk az elején és a végén, és volt egy mintás selymünk is galambokkal. Amikor olvastuk ezeket a szavakat Tom Waits dalában, libabőrösök lettünk, tökéletes értelmet nyert az egész. “And she cut two holes in the back of her dress
/ and she had these scapular wings
/ That were covered with feathers and electrical tape…” Nem akartunk zenét vágni a film alá, mert nem akartunk videoklip hatást kelteni. A tartalom költői, érdes és humoros – tökéletes hozzávalók!