HOOD BY AIR

Shayne Oliver beszélget Inge Grognard smink guruval és Akeem Smith stylisttal arról, hogy a Hood by Air zenekar hogyan galvanizálta a divatot

Made for Fashion a vezető divattervezőket és sminkmestereket hozza össze egy őszinte beszélgetésre a kreativitásról, kollaborációról és a kifutók világáról

New York pezsgő genderqueer újhullámos közösségében született Hood by Air zenekart Shayne Oliver alapította, aki a divat világát már majdnem egy évtizede provokálja. A hajukat rázó divatbolondoktól, a káromkodó rossz fiukig, ez a zenekar folyamatosan próbára teszi az érzékeinket és túlmutat a divat korlátain. A Hood by Air a közösségről szól és ennek az eszmének ez képezi a magját. Érezni lehet ezt az energiát a stúdió levegőjében ma is, amikor Akeem Smith stylist és művészeti igazgató, DJ Venus X és Ian Isiah sürögnek-forognak ebben a káoszban, miközben a saját energiájukkal töltik fel a show-t.

Ebben az évszakban a Hood by Air a 'Galvanize' nevű kollekcióját mutatja be, amely megveti a fetisizált egyenruhákat és a mobiljukon beszélő modelleket megzavaró iskolai csengő hangjával végződik. A show utáni after partijukra pedig egy iskolai intőnek álcázott meghívóval invitáltak meg minket. Ingge Grognard smink-anarchistával már ez a második idény, hogy együtt dolgoznak és most a szépség fogalmát extrém szintre emelték a munkaigényes kontúrozást igénylő YouTube videóikkal. Grognard, aki egy igazi vizionárus a 80-as évek divatellenes irányzatát fogalmazta újra, miközben együtt dolgozott Antwerp Six-el és Margin Margiela-val,aki közel 30 éven keresztül, 40 idényen át kollaborált vele a távozásáig, megerősítve a szépség lehetőségeiben rejlő kihívások szeretetét. Most Shayne, Inge és Akeem beszélget a kollaboráció mögötti kreatív folyamatokról és arról, hogy miért szükséges a Kardashian-féle kontúrozás leleplezése.

Akeem: Mindig minden Shayne mobiltelefonján kezdődik el! (nevet)

Shayne: Ez abszolút így van. Mindig megosztjuk egymással az éppen a társadalmat foglalkoztató aktualitásokra adott reakcióinkat. Ebben az idényben például rengeteg kontúrozó átalakító videót néztem a YouTube-on és lenyűgöztek azok, amelyek nem úgy néztek ki, mint a drag queen-ek. Imádtam amikor azt mondták az aktuális videóban, hogy "Ó, ma egy egyszerű titkárnőnek sminkelem magam". (nevet)

"Fontosnak tartom, hogy IGENIS merjünk egyedien értelmezni dolgokat. Így engedjük meg egymásnak a játszmát, innen ered a kreativitás. Szeretnéd, ha a másik ember is átélné az élményt, de anélkül hogy befolyásolnád bármivel. "- Shayne Oliver

Inge: Én is láttam őket! Megnéztem, mielőtt átküldted őket és azt gondoltam "Úristen! Ezt meg hogyan csinálják? Ezek az őrületes rétegek egymás után." És nem csak fiatal lányok de fiúk is csinálják. Számomra a tökéletesség teljesen máshol kezdődik.

Akeem: Engem igazából az nyűgözött le, hogy először láttam a videó szereplőjét és azt gondoltam "Gyönyörű lány" és utána meg tudtam nézni, hogyan is formálódott ilyenné. Majd azt gondoltam "Muszáj leleplezni, hogy ez a jelenség miről is szól valójában, mert ez már átment egy bizonyos határon." De valahogy mégis tökéletes lesz a végeredmény (nevet). Azt üzenik ezek a videók, hogy ezeket kell megtenned a tökéletes külalakért, és ezt 13 éves lányok is nézik!

Shayne: Igen, tudom!

Akeem: Nagyon érdekelt egy bizonyos lány, aki végigkövette Lil' Kim utóbbi években használt sminkjét. Meg kell említenem pár férfi kontúrozó videót is, ami teljesen ledöbbentett. El kell mondanom, hogy Lil' Kim rajongója vagyok és dolgoztam RuPaul drag queen-nel is Paul Cupo HBA Studio igazgatójával együtt, tehát már egy ideje közös az ez iránti rajongásunk.

Inge: A munkámban mindig fontosnak tartottam egyfajta nyersség megőrzését. Imádom a tökéletlenségeket, számomra sokkal izgalmasabbak, mint a tökéletesség. Mindig is máshogy tekintettem a divatra,  minden egyes emberben és arcban tudok találni valamit, amit ki szeretnék emelni. Nem szeretném elmaszkírozni az arcot, muszáj, hogy életet sugározzon!

Shayne: Abszolút! Ez a személyiségek tárgyiasítása. Ötvöznöd kell a világ történéseit azzal, hogy az adott embernek milyen a személysiége. Én ezt szűrtem le a múltbeli munkáidból.

Inge: Igen, így van de én is látom a modell választásodban ezt. Különleges arcok mind!

Shayne: Imádom a hatalmas, karakteres orrokat! (nevet)

Inge: Alig várom mindig, hogy kik lesznek az adott show-ban. Tudom, hogy számodra a casting folyamata mindig nagyon izgalmas.

Shayne: Hihetőnek kell megcsinálnod az egészet, hogy az adott ember teljesen azonos legyen azzal, amit csinál. Ez fontos nekem.

Inge: De ez az ok, ami alapján meghozod a döntéseidet. A döntésed következményét nem érzed nevetségesnek és nem hat furcsán. Érted, hogy mire gondolok?

Shayne: Igen, pontosan. Olyan, mint egy kényelmes díszletbe öltöztetett kényelmetlen koncepció.

Inge: A közös munka során azt tapasztaltam, hogy nincs szükségünk sok beszédre. Ez már a legelső alkalommal érezhető volt.

Akeem: Ez egy nagyon vizuális folyamat. Nem kell egy három bekezdésből álló emailt küldenem, hogy elmagyarázzam.

Shanye: Fontosnak tartom, hogy IGENIS merjünk egyedien értelmezni dolgokat. Erre tart a világ. Így engedjük meg egymásnak a játszmát, innen ered a kreativitás. Nem kell mindent elmagyaráznod, mert szeretnéd, ha a másik ember is átélné az élményt, de anélkül hogy befolyásolnád bármivel. Olyan, mintha saját magadon kívül hoznál létre valamit a világnak. Imádom az ilyen robbanásszerű ütközéseket. Mint egy atomrobbanás. Minden velem együtt dolgozóval átélem ezt.

Akeem: Inge-nek nagyobb tapasztalata van a divat terén mint kettőnknek együttvéve!

Inge: Ez azért vicces, mert amikor elkezdtem sminkesként dolgozni egyáltalán nem voltam híres. Ez akkor nekem tökéletes volt.  Számomra a legmeghatározóbb időszak Margiela-val volt, aki egy régi barátom. A kezdetektől együtt dolgoztunk minden szezonon, ameddig el nem ment. A szépséghez hasonlóan viszonyultunk ezért igazán el tudtunk merülni az új élményekben. Ő volt az első, aki street casting-ot csinált. Az átlagtól eltérő lányokat keresett.

Akeem: Az egész munkásságom arról szól -és Inge ezt megérti- hogy valami új irányt szeretnék kreálni. Szeretnénk, ha az emberekre ez inspirálólag hatna.

Inge: Ha a karrieremre visszagondolok, mindig is fontos volt, hogy akivel éppen dolgoztam kicsit eggyé váljak, különben leblokkolok. Meg kell maradnia az újdonság hatásának. Nem akarok akarattal csinálni valamit csakhogy bizarr, vagy extravagáns legyen. Azt utálom. Mindig a jelenből kell táplákozni, ez rendkívül fontos.