SOPHIE THEALLET & TOM PECHEUX

Sophie Theallet tervező és Tom Pecheux sminkmester zseni beszélget a sokszínűségről, az álmok értékesítéséről és arról a megfoghatatlan 'joie de vivre'-ről (életöröm).

A Divatra Született (Made for Fashion) a vezető divattervezőket és sminkmestereket hozza össze egy őszinte beszélgetésre a kreativitásról, kollaborációról és a kifutók világáról

Ha csak egyetlen egy dolgot kellene kiemelnünk a nagyon francia, ugyanakkor nagyon new yorki divattervezőről, Sophie Theallet-ről, akkor mindenképpen az lenne, hogy a nemzeti identitása mellett a márkája a multikultúra népszerűsítéséről szól. Egyik legutóbbi, 2016 téli bemutatója nem csak Imaan Hamman -marokkói és egyiptomi felmenőkkel rendelkező- modellel került megnyitásra és befejezésre, de Veronica Webb szupermodell is megjelent a bemutatón (aki nem mellesleg most töltötte be az 51. születésnapját) és a csodás Candice Huffine (aki 42-es konfekció mérettel rendelkezik). Sophie hajthatatlan azzal kapcsolatban, hogy saját elképzelése szerint dolgozzon, a saját idejében, a szokások figyelmen kívül hagyásával (ami nagyon francia). Sophie stílusa nem elsősorban a divatról szól, hanem inkább a nők szépségének és sokszínű formáinak és árnyalatainak ünnepléséről.

Ennek az univerziális megközelítésnek tökéletes párja Tom Pecheux honfitársa. A francia sármőr sminkmester zseni a Párizsi glamúr kifinomultságáról híresült el, valamint arról az ideológiájáról, hogy a sminknek a természetes szépséget kell kiemelnie, ahelyett hogy kijavítja azt. Sophie és Tom 2011 óta dolgoznak együtt, amely idő alatt sikerült egy meghatározó stílust létrehozniuk, ami nőiességet sugároz és lehetőséget teremt arra, hogy felfedjük a nők egyediségét. Mindketten optimisták az életben és a közös munkával kapcsolatban, amely tükrőződik az általuk létrehozott ruhákban és sminkekben.

Sophie: Tomot azért szerettem volna mint fő sminkmestert, mert ő egy élő legenda! Csodás ahogy a bőrt megérinti és tehetségéből adódóan mindenkit gyönyörűvé tesz és vendégei fennségesnek érzik magukat. Tom az én emberem!

Tom: Sophie azokat a gyönyörű nőket kedveli, akik büszkék feminitásukra. Nincs egy lehelletnyi férfiasság sem az általa kreált ruhákat és a nőket akik számára készült. Lehetnek akár fiúsak, de extrém-nőies ruhában kell járniuk. Számomra a Sophie által használt színek és árnyalatok is mindig ámulatba ejtenek és a szépséggel kapcsolatban nem ismer határokat. Sminkesként ezzel rendkívüli módon tudok azonosulni, de ami igazán megérintett közös munkánk során az az volt, hogy Sophie olyan hölgyek számára készített ruhákat, akik tetőtöl talpig nők. Manapság ezt egyre ritkábban lehet tapasztalni. Mindezeken kívül Sophie rendkívül nyiott és azok is akikkel együtt dolgozik.

"Nézd meg a világot. Nem látsz benne homogenitást. Rengeteg színt látsz, ezért a divatnak is azt kell tükröznie, amit a való életben látsz, mert a szépség körülvesz minket." - Sophie Theallet

Sophie: Nézd meg a világot. Nem látsz benne homogenitást. Rengeteg színt látsz, ezért a divatnak is azt kell tükröznie, amit a való életben látsz, mert a szépség körülvesz minket. Imádok mindenféle bőrszínt és tiszteleben tartok minden embert, és egytől egyik mindenkiben képes vagyok meglátni a szépséget.

Tom: Sophie nem csak mindenféle színt szeret, hanem mindenféle formát is. Véleményem szerint ez fontos üzenet a mai világban, akik az álmokat próbálnak eladni. Ruhái rengeteg különböző rétegnek szólnak, amivel azt üzeni, hogy nem kell beleillened a társadalom által felállított skatulyába.

Sophie: Ez színtiszta kollaboráció. Közös munkánk kezdetén először Tom meglátogat a stúdióban, ahol egy igen tehetséges stylist barátommal együtt dolgozom és mesélünk neki az elképzeléseinkről, vízióinkról. Majd Tom alaposan szemügyre veszi a ruhákat és utána javaslatot tesz, hogy a sminket milyen irányba vigyük el. Amikor olyasvalakivel dolgozol mint Tom, nem fogsz olyat mondani, hogy 'Nem Tom!'. Hiszek a mesternek, így együtt találjuk meg a stílus megfelelő és végleges kohézióját.

A szépséggel kapcsolatban nem ismer határokat. Sminkesként ezzel rendkívüli módon tudok azonosulni' - Tom Pecheux

Tom: Ugyanakkor Sophie rendkívül őszinte is velem, mert ha valami olyanra teszek javaslatot, ami nem illeszkedik az elképzeléseihez, akkor ezt megmondja. Ezenkívül, -és most hezitálok ezt kimondani, nehogy a new york-i emberek megdobáljanak paradicsommal az utcán- de talán ez egy franciás dolog (kacsint) mert érzékenyek vagyunk egymás iránt. Ezt a fajta érzékenységet Sophie-n is érzékelem, mert nagyon is tudatában van annak, hogy mit akar és hogy a modellek kényelmesen érezzék magukat az általa kreált ruhákban. Smink terén az egyetlen dolog amit biztosan nem akar, az az hogy elrejtsem a modelt a smink mögé. Tiszteletben tartja -csak úgy mint jómagam- az indivídumot. Itt nem a szépség fogalmáról van szó, és nem arról hogy eltakarjuk az egyéniséget vagy egy teljesen újat hozzunk létre. Inkább az a lényeg, hogy a személyiséget felhasználva hozzuk felszínre mindenki saját, egyedi szépségét.

Sophie: Pontosan! Casting során a modellek személyisége alapján választunk, nem pedig a szépségük alapján. Vannak akik hanyagnak tűnnek erős személyiséggel ötvözve és Tom sminkje által újra önmaguk lehetnek. Olyasmit hoz elő ezekből a lányokból amit előtte senki sem vett észre, felfedi a belső fényüket. Ezt pedig nem könnyű elérni egy sminkkel.

Tom: Sosem találtam nehéznek a Sophie-val való közös munkát. Számomra az jelent nehézséget a kollaboráció során, ha olyan tervezővel kell együttműködnöm, akinek nincs üzenete. Sajnos ez néha előfordul, amikor látod a kollekciót, de nincs lelke. Ez a legnagyobb kihívás, ha nincs mondanivaló a kollekció mögött. Szerencsére azonban ilyen nem fordulhat elő Sohpie kollekciói esetében, melyek mind-mind egy káprázatos utazásra invitálnak. Minden megvan benne. Benne van a ruhákban. Hab a tortán, hogy a szóban forgó hölgy egy született zseni, aki amellett hogy nagyon francia, nagyon amerikai is. Tökéletes nevelést kapott de egy bajkverő. Imád élni. A joie de vivre.