THOM BROWNE + SIL BRUINSMA

A fantázia születése: Thom Browne divat provokatőr beszélget Sil Bruinsma sminkmesterrel

A "Made for Fashion" a vezető divattervezőket és sminkmestereket hozza össze egy őszinte beszélgetésre a kreativitásról, kollaborációról és a kifutók világáról

Thom Brown, aki komoly és kimért uniformitásáról híres a magánéletben, a divat legprovokatívabb, legkülönlegesebb, újító design-jainak a hajtóereje. Minden egyes kollekciója őszinte történetet mesél el bölcsességgel és kézművességgel átitatva, amelyek különcek és vágyakozóak.

A sminkmester Sil Bruinsma-t a sors terelte a pályájára, Ő az, aki mesterien ragadja meg Browne nézőpontját és minden egyes modellre (a férfi és a női kollekciókban egyaránt) úgy tekint, mint az általuk viselt ruha meghosszabbítására. Együtt csodálatos fantáziavilágot hoznak létre, kollekcióról kollekcióra meglepetést okoznak és mindig hihetetlenül emlékezetesek. Most arról mesélnek nekünk, hogy mitől működik ilyen jól köztük a munkakapcsolat és hogyan keltik együtt életre Thom elképzelését.

Sil: Először négy évvel ezelőtt Párizsban férfi bemutatókon próbálkoztunk, utána Tom a női bemutatókon is New Yorkban, amihez később én is csatlakoztam. Tulajdonképpen ott kezdődött az, ahol most vagyunk. A férfi bemutatókon is használunk jócskán sminket, tulajdonképpen ugyanaz a koncepció, mint a női bemutatókon.

Thom: Nem vagyok a smink szakértője, így a Sil-lel való közös munkát és a munkakapcsolatot nagyra értékelem, mert konkrét elképzelésem van arról mit és hogyan szeretnék. Elmondom a víziómat Sil-nek, aki még felturbózza azt. Ő a szakértő és engem mindig inspiráltak azok az emberek, akik a saját területükön kiemelkedőt nyújtanak.

Sil: Thom-nak erős víziója van, ilyenkor teljesen a saját világába van és egyszercsak előáll egy ötlettel - filmből vagy bármi másból- és ad pár referencia pontot, majd így szól: "Ezt és ezt szeretném látni". Így, jó pár év közös munkával a hátunk mögött, már tudom, hogy milyen irányban szeretne elindulni.

Thom: Számos terület hat rám inspirálólag, de rengeteg filmes referenciát használok. Néha csak egy eredeti ötlet jön, amit még sohasem láttam azelőtt. Nem csak arról szól, hogy létrehozunk valamit ami illeszkedik a kollekcióhoz, hanem mindezt azért is tesszük, hogy szórakoztassunk.

"Két fajta szépség létezik: az egyik megszépíti az embert, a másik fajta szépség sokkal inkább irányított. Kreatívabb és vakmerőbb"

Sil: Számos terület hat rám, művészek, festők, de akár egy nő a metróban. Néha a tervezők adnak ötletet, néha pedig elég a kollekcióra egy pillantást vetni vagy megtapintani az anyagot. Érzés és érzékelés-ezt várja el Tom a saját egyéniségünkkel átitatva.

Thom: A tervezés elején mindent alaposan megtervezek az első lépésektől kezdve. Természetesen nyitott vagyok és a következő hónapok során fokozatosan formálódik és kel életre a kollekció. A legfontosabb, hogy a referenciát nem szó szerint kell érteni, hanem nagyon lágyan van beintegrálva a várhatóan eredeti ötletbe.

Sil: Két fajta szépség létezik: az egyik megszépíti az embert, amikor bizonyos tervezők azt kérik, hogy varázsoljuk csinossá a lányokat. És van a másik, egy sokkal inkább irányított szépség, amely sokkal kreatívabb és vakmerőbb. Szeretem a másik részt is -a sminkeseknek sokoldalúnak kell lenniük a munkájukban-de különösen azt, ha olyanokkal dolgozhatok együtt akik rákényszerítenek az új dolgok kipróbálására és nyitottak mindenre.

Thom: Ebben a szakmában számomra az a legfontosabb, hogy illeszkedjen a kollekciómhoz, amelyek némiképpen provokatívak, de semmiképpen nem szokványosak. Ebből következik az, hogy a sminkek sem lesznek szabványszerűek, de ez érthető, ha a szórakoztatás részéről közelítjük meg a témát.

Sil: Előfordul, hogy Tomnak pontos elképzelése van arról, hogy milyen legyen a smink. Ebben a szezonban azonban úgy történt leginkább, hogy például megmutatta nekem egy falevél textúráját, amit kiindulópontnak használtam és a smink követte a ruhák stílusát és az egész camouflage lett.

Thom: Sil-nek én álltam elő azzal az ötlettel, hogy érdekes lenne a camuflage-t a sminkben is megjeleníteni és ettől létrejöttek az évszak leggyönyörűbb kreációi. A camouflage tényleg bevált…

Sil: Thom erős vízióval rendelkezik, imádom a munkáját és nagy lehetőségnek tartom, hogy vele dolgozhatok. Mindketten bízunk a másikban és a szépségről alkotott fogalmunk hasonló, ami egyébként igen ritka.

Thom: Igen, pontosan erről szól: tiszteletről és bizalomról. Rengeteg emberrel dolgoztam már, de kevés munkakapcsolat épül a folyamatos és kölcsönös bizalomra.