Mad Max: A harag útja

A Mad Max A harag útjának sivatagi porától egészen a hadfiús hegtetkókig, megnéztük, mi teszi a szépséget egy őrült világban

A Filmes sminkben betekintést kapunk a hónap legizgalmasabb mozifilmjeinek legfrissebb sminkjeibe.

45 évvel a Föld elbukása után, a bolygó veszélyes és irgalmatlanul poros hely. A civilizáció elpusztult, átadva helyét a középkori diktatúrát idéző új időknek és Wasteland hadurának, a főgonosz Immortan Joe-nak, aki a túlélőket hadseregével tartja sakkban. Senki sem "tartozik" ide, ugyanakkor minden nő meg férfi magáért felel, és minden nap megy a harc a túlélésért.

Mi a szép egy ilyen világban? Ezen a ponton lép be a főhősnő, Furiosa, a katonanő, akinek célkitűzése, hogy legyőzze a diktátort és megdöntse az elnyomó rezsimét. Leborotvál fejével, füstös tekintetével és a sivatag porával az arcán, ami részben álca, részben szépen textúrált, kontúrozó por.  Aztán ott van az öt feleség, vagyis egy kisebb csapatnyi nő, akiket a hadúr azzal a céllal szedett össze, hogy életképes örököst szüljenek neki.

„Furiosa a férfiak világában él, és valószínűleg évekig titkolta, hogy valójában nő.” – mondja Lesley Vanderwalt sminkester (aki már az 1981-es Mad Max 2 munkálataiban is részt vett). "De mint harcosnak, muszáj keményebben harcolnia, mint bármely ellenfelének, mégis a karaktere arra a mondásra emlékeztet engem „Megtettünk mindent, de a magas sarkú cipőben."

Motion Picture Artwork and Photography © 2015 Warner Bros. Entertainment Inc. Minden jog fenntartva

Van egy furcsa, mégis szép elem Immortan Joe katonái, azaz a hadfiúk kapcsán is. Testüket bonyolult, a barlangrajzokat idéző hegmotívumok díszítik, utalva a bennük rejtőző utolsó morzsányi emberségre.Mindezeket Vanderwalt részben a törzsi és vallási ábrázolásokból merítette. A hadfiúk lookjai utalnak az embertelen társadalomban betöltött pozíciójukra, státuszukra.” - magyarázza. „A nagy harcosok, akik és egészen addig túlélték a nagy őrületet, általában kicsit idősebbek és feljebbvalók voltak.”

"De vajon mit is csináltak, amikor nem éppen a víz- és üzemanyag-kereskedelmet felügyelték, vagy a járműveiken dolgoztak?”- kérdezi magától. "Telefon, étel vagy ital hiányában az öncsonkításnak éltek, vagyis a saját bőrükbe faragtak, karcoltak egyszerűbb barlangrajzokra hajazó alkotásokat - puszta unaloműzésként.  Úgy éreztük, a tetoválások annyira maiak lennének, hogy továbbmentünk egy lépéssel. Az indián bennszülöttek, az afrikaiak és a polinézek egyaránt használtak hegtetoválásokat a történelmükben, amikhez külön szerszámaik és anyagaik voltak."

""Telefon, étel vagy ital hiányában az öncsonkításnak életek, vagyis a saját bőrükbe faragtak, karcoltak egyszerűbb barlangrajzokra hajazó alkotásokat."   Lesley Vanderwalt, sminkmester. 

 

Beesett szemükkel, hullafehér testükkel, a hadfiúk magát a halált jelenítik meg, minden lélegzetvételükkel a kaszás képét vetítve előre, viselkedésükkel azt sugallva „Na, gyerünk csak!” A hadúr által az élet ígéretével sakkban tartott katonák, rendre vetik bele magukat erőszakos kamikaze akciókba, és tény, hogy nem sok minden van, amiért élniük érdemes, viszont kevesebb felemelő dolgot ismernek, mint uruk szolgálatában elesni.

A Burning Man fesztivál és a steampunk stíluskultúra további referenciapontot jelentett. A harag útjában feltűnő, „sufnituningon” alapuló, vizionált társadalom esetében. "Ahogyan a járműveiket, úgy saját magukat is ők barkácsolgatták, díszítgették. Ebben is megmutatkozott, az egyfajta diszfunkcionális, beteges családhoz való tartozásuk.Nem bíztak senkiben, az életükön és autójukon kívül semmijük sem volt, csupán a kétes emlékeik, és az események, amiket túléltek. Átverekedve magukat a sivatagon, a mérgező viharba, amit úgy megszoktak, hogy már becsülik is.

"És hogy mi is az abszolút szépségtermék egy olyan világban, mint ez? Természetesen a víz. Minden áru legféltettebbje és legértékesebbje. „Ne szokjatok rá nagyon a vízre.” – fenyeget maga a hadúr is, miközben a lehető legkisebb adagokat méri ki. Az élet forrása ez, és egy emlékeztető is azoknak, akik belülről keresik a szépülés lehetőségét, hogy inni kell, és hálásnak lenni, amiért egy olyan világban élünk, ahol ezt könnyen meg is tehetjük.

A FILMES SMINK NAGY PILLANATAI: KERESD MEG…

  • Furiosa harcolni kezd a homlokán némi sötéten irizáló motorolajjal
  • Az öt feleség hosszú, csillogó combjai, amik úgy festenek, mintha angyalfüsttel lennének bevonva egy slagos zuhany után a sivatagi napsütésben
  • A kamikaze hadfiúk ezüstösre fújt ajkai, ahogyan azt ordítják velük “Valhalla!” a teremtőjükkel való találkozás felé rohanva