ALA.NI

Ez a londoni jazz énekes nem fogja engedni, hogy beskatulyázd őt, vagy a perzselő hangját

A MY BEAUTY SOROZATBAN A DIVAT ÉS A KULTÚRA MEGHATÁROZÓ SZEREPLŐIT KÉRDEZTÜK ARRÓL, HOGY SZÁMUKRA MIT IS JELENT A SZÉPSÉG

ALA.NI nem foglalkozik azzal, hogy mások szerint kinek kéne lennie. A nyugat-londoni jazz énekes gazdag, finom hangja globális követőtábort teremtett, nem kérdés, hogy az egyéniségének megtartása iránti kegyetlen elhivatottságának köszönhetően. Munkája saját rendezésű tetőtől talpig-maga szerzi saját zenéjét és videóklipjeinek ő a rendezője és a producere is. Hamarosan pedig előadásaiba fogja építeni hosszú táncos múltját és a tánc iránt érzett szenvedélyét új szintre emelve fellépéseinek kifejezőképességét a hang és a mozgás összekapcsolásának köszönhetően. A természetes bőr szabályától kezdve, az intim, önéletrajz jellegű dalszövegeken át, ALA.NI felfedi, hogy milyen megbánás nélkül önmagát adni.

"Egy fehér többségű színművészeti iskolába jártam 5 és 16 éves korom között. Iskolán kívül csak önmagam voltam. Az embereknek ezzel gondja volt, mert attól, ahogy beszélek azt gondolták, - és még most is azt gondolják, - hogy szerintem én jobb vagyok náluk. Azt mondjátok, hogy egy bizonyos nyelvjárást kell beszélnem ahhoz, hogy 'fekete' legyek? Egyáltalán mit jelent 'feketének lenni'? Én nem vagyok fekete. ALA.NI vagyok. Egy nő vagyok. Ha azt akarjátok, hogy valamilyen színhez legyek kötve, akkor azt oldjátok meg magatok között. Engem ne zárjatok bele ebbe a csapdába csak ezért, mert szerintetek valamilyennek kell lennem."

"Amikor háttérénekes voltam sok emberrel találkoztam a templomból. Amikor felvételiztem azt akarták, hogy mást adjak elő, de én ilyet nem csinálok. Úgyhogy megmondták, hogy nem kerültem be, mert 'túl angolosan' hangzok. Azt akarjátok mondani, hogy csak a feketéknek van lelkük? Ez egy egészen másik vita tárgya. Az egész bőrszín kérdés...tudom, hogy úgy érezzük, hogy mindent be kell skatulyáznunk és ez sokáig korlátolt is engem. Egyszer régen tett valaki egy megjegyzést rám, ami nem megy ki a fejemből. 'Milyen műfajú zenét énekelsz?' Ezt sokszor kérdezik. 'Reagge? R&B? Soul?' Nem válaszolok erre a kérdésre. Mást is adhatok, amit nem feltétlenül várnátok tőlünk, feketéktől."

"Nekem ne mondják meg, hogy nézzek ki. Ne mondják meg, hogy énekeljek. Önmagamat kell adnom. Minél inkább önmagadat adod, annál inkább el fognak fogadni az emberek. Minél elfogadottabb vagy, annál inkább támogatni fognak. Nem gondoltam, hogy ez így van."

"Nehéz munka, nem tudnám elfogadni, ha nem önmagamat adnám. Nekem ne mondják meg, hogy nézzek ki. Ne mondják meg, hogy énekeljek. Önmagamat kell adnom. Minél inkább önmagadat adod, annál inkább el fognak fogadni az emberek. Minél elfogadottabb vagy, annál inkább támogatni fognak. Nem gondoltam, hogy ez így van. Így tanultam énekelni. A musical színházban úgy akartam énekelni, mint Julie Andrews. Még most is így van! Én leszek az első fekete Maria."

"Balett-táncosnak készültem. Az Alvin Ailey nevű színházba akartam eljutni - ez volt a tervem. Sokkal később ismertem fel, hogy tudok énekelni és tudtam, hogy hosszabb pályafutásom lehet énekesként, mint táncosként. De szeretném beleépíteni a mozgást a zenémbe. Még most is próbálok elég bátor lenni, mert bárki tud táncolni, de ha a hangot és a mozgást akarod összekötni...évekbe telt, amíg megtanultam, hogyan énekeljek anélkül, hogy a techinkára figyeljek. El kellett felejtenem a technikát és megtanulni a szívemet követni. És bízni abban, hogy még akkor is, ha nem sikerül teljesen jól, az rendben van. Elmúlt. Egy pillanat az egész. A tánccal még nem tartok itt. Órákig gyakorlok otthon a tükör előtt...'Engedd el magad!'"

" Nem nagyon szoktam sminkelni, csak egy kis szemceruzát és szempillaspirált használok…Amikor viszont tényleg rendesen ki vagyok sminkelve imádom az átváltozást. 'Ez nem ugyanaz az ember, mint akivel felkeltem', gondolom magamban, 'de együtt tudok élni vele.' "

"Nem nagyon szoktam sminkelni, csak egy kis szemceruzát és szempillaspirált használok. Igyekszem semmi olyat nem kenni a testemre, amit nem ennék meg. Használok egy kis tisztító krémet, rózsaolajat és kókuszolajat az ételeimbe, a bőrömre, a hajamra és fogmosáshoz. Nem használok alapozót vagy púdert, tisztítani pedig varázsdióval szoktam. Amikor száraz a bőröd beleeshetsz egy körforgásba. Sminkkel próbálod elfedni, de így amikor lemosod, a bőröd összes természetes olaját is eltávolítod. Így a bőröd nem tud lélegezni és ráncos lesz, ezért újabb krémért nyúlsz és te okozod a problémát. Amikor viszont tényleg rendesen ki vagyok sminkelve imádom az átváltozást. 'Ez nem ugyanaz az ember, mint akivel ébredtem', gondolom magamban, 'de együtt tudok élni vele.'"

"Az egyik becenevem 'Sasszem', mivel 20/20 a látásom és nagyon sok részletet látok a környezetemben-néha túl sokat. Sok időmbe telt ráébredni erre. Nehezen kezelem ezt a nézetet a közösségi média szempontjából, mert nagyon személyesnek érzem. A közösségi oldalak nagyon gyorsak, rögtönzöttek és én nem ilyen vagyok. A művészet és az 'instantság'-én ezt a két dolgot nem tudom párhuzamba állítani. Ha csak egy átmeneti munka lenne számomra, akkor persze, de nekem ez az életem és a karrierem. A szívem és a lelkem.

"Ha visszamehetnék az időben az első Woodstock-ra mennék. Az a lány akarok lenni, aki csak táncol - meztelen és hosszú hajú, amerikai egy kis holland vérrel az ereiben, gyönyörű arccsontok, gyönyörű mosoly, virágkoszorú. És akkor Bob Dylan és Crosby, Stills & Nash odajönnek hozzám és azt mondják, 'Gyere lógj velünk!'. Én csak az a lány akarok lenni. Sosem beszél, de mindig látod."