MELANIE GAYDOS

Melanie Gaydos modell a szépség értelméről mesél, az előítéletek lerombolásáról és arról, hogy lehet ő egy tünde

A MY BEAUTY SOROZATBAN, A DIVAT ÉS A KULTÚRA MEGHATÁROZÓ SZEREPLŐIT KÉRDEZTÜK ARRÓL, HOGY SZÁMUKRA MIT IS JELENT A SZÉPSÉG

A feltörekvő Melanie Gaydos emlékezteti a nemzetközi divat világát arra, amiről igazán szól: szabadság, önkifejezés, fejlődés és hatalom. Connecticut-ban az ectodermal dysplasia nevű, ritka genetikai betegséggel született, és a megjelenése valóban különbözik (de egyáltalán nem kevésbé gyönyörű!) az iparágban megszokott átlagtól. Melanie a New York Fashion Week-en számos bemutatón modellkedett már. Portfóliója napról napra növekszik ahogyan a világot ámulatba ejti ez a magát álmodozónak valló igazi tünde, aki minden egyes fotójával ledönti az előítéleteket. Melanie ezúttal a MAC Culture-nek mesél a nehéz, de kifizetődő útjáról.

„Öt évvel ezelőtt költöztem New Yorkba, hogy művészeti iskolába járhassak, ahol főleg önarcképeket készítettem. Egy barátomon keresztül ismertem meg egy fotóst egy klubban, akit érdekelt a munkám, és tulajdonképpen innen egyenes út vezetett a modellkarrieremhez. Annyi változott csak, hogy többé nem hordok parókát egyrészt pénzhiány miatt és mert rájöttem, hogy már nem az én stílusom. Az életfelfogásom sokkal minimalistább irányt vett és szerencsére ez bejött neki.

Sylwia Makris fotója

„Én vagyok az egyetlen ebben a műfajban és eleinte nehezen viseltem, hogy az emberek szinte tárgyiasítottak. Manapság azonban nem jelent már számomra problémát az, hogy máshogy látnak, mint ahogyan én saját magamat.”- Melanie Gaydos

„Úgy gondolom nagyszerűen sikerült menedzselnem önmagamat, az első fotók elkészülte után úgy indítottam el a karrieremet, hogy ezeket a képeket rengeteg embernek elküldtem e-mailen. Továbbra is szabadúszó vagyok. Történt már megkeresés egy nagy ügynökségtől ebben az évben, de végül úgy döntöttek hogy mégsem vagyok megfelelő a számukra. Nagyon csalódott voltam, mert ha úgy döntenek, hogy képviselnek, az azt is jelentette volna, hogy a társadalom végre elfogad engem és a munkámat. Próbálok kapcsolatot teremtetni az emberekkel és mindent megteszek azért, hogy az úgy lássanak engem amilyennek én saját magamat.

„Sokan ajánlották, hogy keressek meg 'alternatív' ügynökségeket, de ettől teljesen elzárkózom. Lázadó tinédzser koromban alternatívnak gondoltam magam, de rá kellett jönnöm végül, hogy ez nem én vagyok. Az elején valóban egyszerűbb útnak tűnt a sötét, alternatív fényképészet irányába haladni, de más útra akarok lépni, távol ettől.

Sylwia Makris fotója

„Tényleg csak olyan emberekkel dolgozom együtt akiket kedvelek és ez sokat segített saját magam megértésében, abban hogy milyen üzenetet közvetítek magamról és hogy őszintén el tudjam fogadni a testem. „Én vagyok az egyetlen ebben a műfajban és eleinte nehezen viseltem, hogy az emberek szinte tárgyiasítottak. Manapság azonban nem jelent már számomra problémát az, hogy az máshogy látnak mint ahogyan én saját magamat.

"Mindig meglep, hogy az emberekre milyen erős benyomást tesz a külsőm. Világ életemben ilyen voltam és gyerekként egyáltalán nem volt fogalmam arról, hogyan is nézek ki. A média a felelős azért, hogy egyfajta trendként és különcként kezelnek, de lehetséges, hogy csak így képesek megérteni azt, hogy mit is csinálok."

"Még hosszú út áll előttem. Minden vágyam, hogy az olyan művészekkel dolgozhassak együtt mint Tim Walker, Steven Klein, Nick Knight és Paolo Roversi. Tim Walker munkája igazán szívemből szól és tökéletesen kifejez. Fiatalabb koromban meg voltam arról győződve, hogy egy igazi manó vagyok. Édesapám gyakran hívott így, mert lenyűgözött a tündérek világa. Azt gondolom a személyiségem is közel áll a tündérekéhez."

Melanie-t a következő helyeken tudod követni: Tumblr, Facebook and Instagram.