STOYA

"Amerika sikamlós kedvence", a felnőtteknek szóló előadóművész Stoya beszél pornóról, sminkről és a légy önmagad szépségről.

A My Beauty rovatban a divat és a kultúra legizgalmasabb arcai saját szavaikkal mondják el, hogy mit jelent számukra a szépség.

Az elmúlt évtized során Stoya számos prekoncepciót megdöntött azzal kapcsolatban, hogy mit jelent pornósztárnak lenni - mindehhez szépségére és intelligenciájára is szükség volt. Stoya 21 évesen került a felnőttfilmek világába és hamarosan világszerte ismertté vált. A mosolygós barna hajú lány, hófehér bőrével és sportos alkatával ugyancsak kilógott a szoláriumozott, szilikonozott művi bombázók világából. Népszerűségét elsősorban szókimondó, a szexualitást ünneplő feminista szerepének és írásainak köszönheti.

Stoya az elmúlt pár évben sikerrel nyergelt át a pornóról az írás és a szexuális oktatás világába. Olyan kiadványokban publikál rendszeresen, mint a New York Times és a Vice, emellett szexuális tanácsadó rovatot vezet a The Verge oldalán. Ennek köszönhetően mára sikerrel ötvözte a geekséget és a szexualitást. A The Village Voice "Amerika sikamlós kedvencének" nevezte. Steven Klein is fotózta már a Richardson magazin címlapjára, de a The Daily Show-ban is beszélt már a szexuális felvilágosítás fontosságáról. Nemrég elindította saját, igényesen szerkesztett szexoldalát, a TrenchcoatX-et kolléganőjével, Kayden Kross-szal. Az alábbiakban elmondja saját, egyedi véleményét a szépségről.

"A háztartásban, ahol fenőttem, a tipikus nőiesség nem kapott túl nagy hangsúlyt. Anyukám sosem mutatta meg, hogy kell a szempilláimat megcsinálni. Inkább rám hagyta: "látom, kísérletezel a sminkkel - jó mulatást hozzá kicsim, de magadtól kell boldogulnod!"

"Végül a nyilvános szereplések miatt kellett megtanulnom sminkelni. Nagyon élveztem, az első gondolatom az volt: "ez szuper, olyan, mint egy jelmez az arcomnak!" De mivel olyan munkát végeztem, ahol kulcsfontosságú, hogy az embert nézzék, ezért a külsőmmel kapcsolatos viszonyom főként a munkámmal kapcsolódott össze. Természetesen van tükör a fürdőszobámban, de nem szoktam órákat tölteni előtte, mert eleget látom magam a képernyőn."

Az emberek általában úgy gondolnak a pornósztárokra, mint hidrogénszőke, vadul sminkelt, hatalmas mellű nőkre. Ezért előadóként választhatsz, hogy betagozódsz-e egy ilyen archetípusba…vagy nem. De ehhez sokszor nem járul hozzá az a háttértudás, hogy az archetípus az, ami a legtöbb ember fejében ott van. Szerencsére azt látom, hogy ez elkezdett változni, még ha csak egy kicsit is..."

"Egy nap azt gondoltam, hogy nem tudom ezt tovább csinálni, innentől önmagam leszek. Majd benyúltam a póló alá, egy bárban, ahol épp ültem, letéptem a push-up melltartómat és ott hagytam az asztalon." - Stoya

"Az első AVN-gálámon - ez egy nagy pornó-díjátadó - 2008-ban vettem részt. A többi előadó - főleg a sikeresek - csinos, szexi nők voltak, gömbölyű idomokkal - hozzájuk képest fura kis csontkollekciónak éreztem magam, elég kényelmetlen érzés volt."

"Ezután volt egy körülbelül egy évig tartó furcsa periódusom, amikor nagyon durván kitömött melltartókat hordtam. Ezen a fázison szerintem mindenki keresztül megy, amikor másokhoz hasonlítgatjuk magunkat. Aztán egy nap azt gondoltam, hogy nem tudom ezt tovább csinálni, innentől önmagam leszek. Majd benyúltam a póló alá, egy bárban, ahol épp ültem, letéptem a push-up melltartómat és ott hagytam az asztalon."

"Ha nem dolgozom, általában elég laza a megjelenésem. Egy interjúra nem kell teljes "pornósminkkel" vagy "divatsminkkel" megérkeznem, ahhoz, hogy a pornó és a technológia találkozási pontjairól beszélgessek. Ha pornóval foglalkozol - pláne nőként - sokszor szélmalomharcnak tűnhet, ha azt akarod, hogy komolyan vegyenek. Ha forgatáson kívül úgy nézel ki, mint egy pornós, az emberek nehezebben fognak tudni arra figyelni, amit mondasz.

A magánéletemben csak ritkán hordok sminket. Persze, a vágyaink és a külsőnkkel kapcsolatos választásaink nem vákuumban jönnek létre, azokat befolyásolják a kulturális elvárások. Persze azért néha én is szeretem kisminkelni magam úgy, hogy nem kell aggódnom, milyen lesz a világítás, vagy, hogy fog kinézni a csillámpor a kamerán.

Cher számomra igazi szépségikon. Amikor pedig nyilvános szereplésekre megyek, ahol sok sminkre van szükség, általában a drag queenekhez fordulok segítségért. Milk az egyik legújabb kedvencem. Szerintem sok közös van egy drag queenben és egy pornósztárban. Tulajdonképpen mindketten az idealizált nő képét próbáljuk megjeleníteni magunkon, vagyis azt, hogyan néz ki egy "szexi" nő, néha akár egészen eltúlzottan is."

Azt hiszem, akkor érzem magam a legszebbnek amikor felébredek reggel és azt érzem valóban készen állok a napra. Ez valószínűleg a szépség egy olyan értelmezése, amit nem kívülről határoznak meg más emberek, hanem annak a hozadéka, hogy fantasztikusan érzed magad vagy büszkének. Ez egy elég nyakatekert kapcsolat a szépséggel, tudom.