BUSHWIG

A híres Lady Bunny queen a Bushwig drag fesztiválon adta át az előadóművészek következő nemzedéknek a stafétabotot.

OUT AND ABOUT A HELYEKRŐL AMIK SZÁMÍTANAK: FESZTIVÁLOK, PARTIK, SHOW-K ÉS BÁRMI MÁS

Bushwig teljesen más, mint egyéb más drag show vagy fesztivál a világon, de még az elődjéhez, Wigstock-hoz sem hasonlítható. A fesztiválon 150 nőimitátor előadását lehet megcsodálni, széles művészeti rétegeket vonultva fel, minden nemiségű, szexualitású és nemzetiségű réteg képviselteti magát. Cosplayer-ektől (Sailor Mars-tól a Michelle Pfeiffer-es Macskanős fetis csizmákig) a ciszexuális vokalista Sateen-en és az ő nőimitátor gitáros férján át minden előadó a színpadon átélt szürreális élményről számolt be, amely a következők szerint jellemzi a fesztivált: "Nemek nem léteznek többé!'"

A fesztivál ötlete két drag queen-től, Matthew Mendoza-tól ("Horrorchata" néven ismert) és Simon Leahy-től ("Babes Trust") származik, akik a helyi közösségükben virágzó queer drag és zenei erősödést szerették volna ezzel a fesztivállal megünnepelni és felvonultatni a legmenőbb drag előadókat a világon.

A legendás Lady Bunny- a Wigstock társalapítója- ugyancsak fellépett az idei fesztiválon és főműsorszáma alatt adta át a képzeletbeli stafétát a Bushwig alapítóinak. " A Bushwig atmoszférája tele volt spiritalitással,  amit egy kis eső sem tudott elmosni", mesélte a fesztivál után. "Negyedik évben került megrendezésre és magasabb színvonalú, mint a Wigstock a legjobb éveiben! Nagyszerű hangzás és színpad, volt aki egy parókán kívül semmit sem viselt például."

Lady Bunny tovább lépet azzal, hogy dicsőítette Bushwigh nem megszokott és DIY esztétikai törekvéseit: „A Bushwig imitátorok valami dögöset és egyedit akartak behozni az száraz és elüzletiesedett New York City-be. Vegán bárok, Józan Csajok lokál, énekesek akik eredeti zenét játszanak...ezekre csak egy Áment tudok mondani!

Passing the torch: legendary drag queen Lady Bunny

Arra a kérdésre, hogy Bushwig miben különbözik az elődjeiől, Horrorchata, a House of Bushwig háziasszonya és társalapítója így válaszolt: „Mindenképpen abban, hogy fiatalabbak vagyunk. Már nincsenek határai annak, hogy egy imitátor mi lehet és mi nem, művészetet nyújtunk és minden mást, amit tudunk. Régen úgy volt, hogy 'Ó, csak felveszek egy ruhát és tátogok egy dalra'. A drag queen-ek egyetlen feladata az volt, hogy nőnek nézzenek ki, de manapság már az emberek szakállt viselnek és új  területeken fejezik ki magukat. Őrült dolgok történnek!"

„Már nincsenek határai annak, hogy egy imitátor mi lehet és mi nem, művészetet nyújtunk és minden mást amit tudunk." - Buswhig társalapítója Horrorchata

„Szeretném hogy a queen-ek nem csak tátognának, mert annyi tehetséges van közöttük, akiknek csak támogatásra és egy kis biztatásra van szükségük-mondta Babes Trust társalapító. „Fontos, hogy több szemszögből tekintsük az imitátorokra”

Ezek az új generációs drag queen-ek valóban sok újat tudnak mutatni, a szinkronizált musical tánc számoktól egészen a  véres horror speciális effekteken át a hangszerek tökéletes ismeretig, vagy a saját maguk által tervezett ruhákig. Ez az esemény a résztvevőknek azonban a kreatív közösségi élményről szól. Az év brooklyni Éjszakai Drag Queen-je, Untitled Queen szerint Bushwig olyan időszakot testesít meg, amikor a résztvevőket a tánc, színház, drag és zene szeretete egy mágikus hétvégén hoz össze: „Csodálatos érzés látni a barátaid mosolyát és izgatottságát ahogy felkészülnek előadásaikra. Annak ellenére, hogy Bushwig kinőtte már a helyszínt, nagyon családias és igazán brooklyni maradt...”

HORRORCHATA
A House of Bushing háziasszonya, társalaptója a Bushwig Drag Festiválnak, San Antonio-ból, Texas államból érkezett.

Mi más ebben az évben?
Lényegesebb több a tér. Onderdonk House befogadóképessége még plusz 1000 fő, így az embereknek bőven van terük a mezőn. Nagyon szoros volt a program ebben az évben, ezért nem lépek fel, de ha esetleg beférne az előadásom, akkor készen állok, a sminkem, a számom, a ruhám és a parókám megvan. Az előadásom nagy valószínűség szerint egy 90-es évekbeli szám lenne. Texas képviselve!

A mai napon hányszor öltöztél át?
Kb. 5 féle megjelenésem van. Korábban Laddy Bunny voltam nagy hajjal és lengő ruhával. A jelenlegi darab egy brooklyni drag queen-től van, Aja-tól. A következő számban pedig Bcalla-t fogok viselni, ő az aki Miley Cyrust öltöztette a VMA-n bemutatott drag jelenetben.

"Ha Lady Bunny tudta 10 éven át csinálni, miért ne tudná Bushwig? Ezt mondtam. Egyszerűen csak átnyújtotta a stafétát a színpadon az előadása közben."-Horrorchata

Hogyan alakul majd Bushwig jövője?
Ha Lady Bunny tudta 10 éven át csináni, miért ne tudná Bushwig? Ezt mondtam. Egyszerűen csak átnyújtotta a stafétát a színpadon az előadása közben. Ő az egyik példaképem, aki miatt nőimitátor lettem, és aki miatt létrejött a Bushwig.


SEVERELY MAME
Bushwig MC, Brooklyn, New York.

Mesélj az öltözékedről, mit céloztál meg ma?
"Pin-up Ghoul"-nak hívom.  Néha csak a halott lány vagyok-de New York kedvenc halott lánya!- ami az eredeti elnevezésem. Mindig jól áll nekem az 50-es évek formája egy kis hátborzongató részlettel.

Még több ilyen tetovált queen-ekre lenne szükségünk, mint Te.
Szerencsére egyre gyakrabban látni, és rengetek gyönyörű tetovált lány van, amit imádok! Az egyik kedvenc előadóm Jenny Moore és teljesen oda vagyok érte, mert annyira édes! Philadelphiai és teljesen megbabonázott.

Tudnál egy kis ízelítőt adni az előadásodból?
Az egyik 'geek' show-mat fogom előadni, ami annyit tesz hogy az előadás során sokkoljuk a közönséget valamivel, például valaki leharapja egy csirke fejét és hasonlók. Én a cigaretta-evő számomat adom elő, ez az egyik kedvencem.

Mit gondolsz, mitől olyan különleges Bushwig?
Olyan mint egy családi összejövetel, ahol minden évben találkozol a nem létező unokatestvéreiddel. A család egyre csak bővül és a végén egy hatalmas, egész hétvégén át tartó családi banzájjá alakul. Jól érezzük magunkat együtt, italozunk, fellépünk együtt és ünnepeljük a nyár utolsó cseppjeit.


MERRIE CHERRY
Brooklyni drag queen a kaliforniai Berkeley-ből.

Készültél valamilyen különleges előadással?
Ennek a shownak az előadására valójában már három éve készülök. Eddig túlságosan féltem, nem mertem előadni, de most érkeztem el a karrierem azon pontjára, amikor már magasról teszek rá és csak egyszerűen megcsinálom. Van egy, a szeptember 11-i események inspirálta számom, amit eddig kétszer próbáltam el, de mind a kétszer sírva fakadtam közben.

Mi inspirálta ezt a politikával átitatott számodat?
A politika mindig szerepel az előadásaimban. Olyan emberként, ami rengeteg drag show-t csinál Brooklyn-ban és a meleg közösségekben, rendelkezem azzal a szabadsággal hogy bármit megtehetek és remélem, hogy erre vevő a közönség. Általában pozitív visszajelzéseket kapok az emberektől, és meggyőződésem, hogy megértik szeretetteljes, kreatív háttérből táplálkozik az előadás.


DIDI BONIVA
A floridai Jacksonville-ből. Rendszeres Bushwig résztvevő.

Mesélj a stílusodról.
Az Adnvanced Style nevű blog rendkívüli módon inspirál. Nagyon divatos öreg hölgy szeretnék lenni. A nevem, Boniva valójában egy kalcium tartalmú étrendkiegészítő idős nőknek.

Melyik idős hölgynek szeretsz a legjobban felöltözni?
Természetesen Iris Apfel-nek! Imádom a zajos karkötőit. Az Iris dokumentumfilm első percében csak az ékszerei zörgését lehet hallani, „Ennél többre nincs is szükség ebben a filmben!”-bukott ki belőlem egyből.

Kinek az előadását várod idén Bushwig-ben leginkább?
Nagyon megörültem, amikor megláttam, hogy Lady Bunny itt van, mert anno még Wigstock-ban láttam őt és imádom benne azt, hogy elfogadja a fiatalabb generációt, ők pedig támogatják.


UNTITLED QUEEN
Művész, és az Év Brooklyni Éjszakai Drag Queen díj győztese. Governors Island-ről, New York állam.

Mesélj kérlek egy kicsit a hátteredről.
Governors Island-en születtet, ahol egy katonai partiőrségi bázis volt akkoriban, amit 1996-ban bezártak. Itt éltem 12 éves koromig és a Parsons-on tanultam. Ma van a 31. születésnapom és már negyedik éve lépek fel a bushwigi fesztiválon.

Lenyűgöző amit viselsz! Mesélj a ruhákhoz fűződő viszonyodról!
A művészetem része amit imitálok. A ruhák kézzel készülnek és igazi szobrászati élményt nyújtanak. Úgy kel életre a művészetem mint az imitálásom: mindkettő egy és ugyanaz.

Mi inspirálta a mai öltözékedet és az előadásodat?
A 'Híd a romlás vizén” c. számot szerettem volna előadni, és egy barátom azt ajánlotta, hogy kipróbálhatnám a troll-kinézetet. Az ötlet egyből megtetszett, mivel tetszik a híd alatt élő troll gondolata. Tetszik a váratlan szépség és egy szemétnek látszó mix ötlete, ami valójában sokkal többet rejt. Minden van ezen a ruhán, szinte úgy tűnik, hogy egész Brooklynt bejártam szemétért, még egy kis patkány is van rajta. Természetesen nem igazi, attól halálra rémülnék.